Spelregel onder de loep - Vrije slag rand circel

Nieuws
Zaterdag 15-9
 
Bij een vrije slag aan de rand van de cirkel is het altijd een drukte van jewelste. De aanvallende partij wil de bal zo snel mogelijk nemen en de verdedigende partij wil zoveel mogelijk mensen achter de bal hebben.

Vrije slag rand cirkel - wie mag waar staan?

Zodra de vrije slag wordt toegekend aan de rand van de cirkel (in 23 meter gebied) moeten alle spelers minimaal 5 meter van de bal staan.

Voor verdedigers geldt specifiek: diegene die binnen 5 meter van de bal binnen de cirkel stonden op moment van fluiten mogen blijven staan en de speler die de vrije slag neemt met bal  blijven volgen aan de rand van de circel (ze mogen geen poging doen de bal te spelen of de cirkel uitstappen) tot de bal 5 meter heeft gerold. 

Spelers (dus aanvallers en verdedigers)  mogen zich na het geven van de vrije slag niet meer bewegen naar een positie binnen de 5 meter, ook niet binnen de cirkel (beiden een overtreding). Wel mogen ze binnen en buiten de cirkel tot op 5 meter afstand van de bal gaan staan. Indien de tijd echter wordt stilgezet, moeten alle spelers op 5 meter afstand gaan staan als de vrije slag daarna wordt genomen.

Mocht een speler nog wel binnen 5 meter van de bal gaan staan, dan is dat een overtreding. Wordt dit dus door een verdediger in de cirkel gedaan, dan zou dit tot een strafcorner moeten leiden. Hier wordt niet altijd consequent gefloten, omdat dit erg lastig te beoordelen situatie is als het snel gaat, maar wees niet verbaasd als de corner gegeven wordt.


Erg lastige regel, dus spelers en scheidsrechters: lees hem minimaal 20 keer :)

Waar vind je dit terug in de spelregels: Artikel 13.2

 
Arbitrage