In en om De Leeuwenkamp: met elkaar bouwen

Donderdag 16-7
 
Deze keer richten we onze blik graag op de toekomst en geven we jullie inzicht in de aanpak van de Bouwcommissie en wat voor ons belangrijk is voor een nieuwe Leeuwenkamp, verwoord in het Programma van Eisen. Maar voordat we dat doen, eerst een oproep.

De voorbereiding van het bouwen van een nieuw clubhuis vergt niet alleen veel tijd, maar ook veel expertise. Uiteraard kan alles worden uitbesteed, maar hoe mooi zou het zijn als we met inbreng van binnen onze vereniging aanwezige kennis en ervaring geld kunnen besparen, zodat we uiteindelijk kunnen zeggen dat we het clubhuis echt met elkaar tot stand hebben gebracht?

Kun je een adviserende bijdrage (hoe klein ook) leveren op het gebied van bouw, installatietechniek, verwarming, isolatie, constructies, tekeningen en berekeningen, vergunningen etc, laat het weten door een bericht te sturen naar [email protected]. Met meer dan 1000 leden, ouders/verzorgers van jeugdleden en vrijwilligers moet dat kunnen, toch? Met elkaar!

De Bouwcommissie is betrokken bij alle voorbereidingen die tot nu zijn gedaan. Denk aan meepraten met de Gemeente, over bouwplannen en planningen. Door enkele architecten zijn op basis van het Programma van Eisen conceptontwerpen voor een clubhuis gemaakt. Deze worden momenteel door de bouwcommissie, samen met het bestuur, beoordeeld.
 
Wat zijn de vervolgstappen van de Bouwcommissie?
Wanneer het bestuur met de Gemeente een definitieve overeenkomst heeft, weten we exact wat het budget is en wat de randvoorwaarden zijn. In de tussentijd kunnen we ons al voorbereiden op hoe het clubhuis er uit komt te zien. Wanneer dat besloten is, kunnen de tekeningen en berekeningen gemaakt worden. Dan is expertise nodig over installaties etc. Wanneer we dat goed te voren kunnen plannen, voorkomt dat verrassingen tijdens de bouw.
 
Uitbreiding van de Bouwcommissie?
We zitten nu nog in de voorfase van het hele bouwtraject. De Bouwcommissie zit verlegen om deskundigheid in diverse disciplines van het bouwproces. Er hebben zich al een aantal mensen opgegeven om de bouwcommissie te helpen. Deze mensen worden na de vakantieperiode hierover benaderd. Benieuwd of ook jij een bijdrage kunt leveren? We horen graag van je.
 
Mogen de leden kiezen uit de ontwerpen die in de ledenvergadering zijn getoond?
Deze ontwerpen zijn de meest ideale plaatjes waarmee de architecten zijn gekomen. Zij voldoen nog niet aan het budget dat aan de architecten is meegegeven, dus enkele wijzigingen zijn daarom te verwachten. Middels een ledenraadpleging wordt uiteindelijk door het bestuur een definitieve keuze gemaakt.
 
Hoe gaat die ledenraadpleging eruit zien?
Met bijvoorbeeld een extra nieuwsbrief kunnen de leden worden ingelicht over de voorstellen, waarna men op een nog te bepalen wijze een voorkeur aan kan geven.

De ontwerpers van het nieuwe clubhuis hebben het Programma van Eisen (PvE) ontvangen. In dit PvE staan alle wensen van BHC Overbos voor het nieuwe clubhuis. De lijst met wensen is door de bouwcommissie samen met de barcommissie, arbitrage, hockey technische zaken jeugd, hockey technische zaken senioren, accommodatiebeheer en het bestuur samengesteld. Deze lijst is het
uitgangspunt geweest voor de ontwerpers. Onderstaand een korte samenvatting van het PvE.

Het clubhuis is voor veel leden een tweede thuis. Het is wenselijk dat dit ook zo aanvoelt voor de leden.

Het eerste vertrekpunt voor het ontwerp is het esthetisch doortrekken van de Aagtendijk, parallel aan de Hoflanderweg, met daarin de hockeykleedkamers verwerkt. Bovenop deze groene heuvel wordt het clubhuis gerealiseerd, waarbij veel natuurlijke producten worden toegepast, met een grote overstek en een tribunetrap naar beneden richting het hockeyveld.

Het clubhuis moet het volgende bevatten/zijn:
  • goed worden ingepast in de nieuwe omgeving;
  • het hart vormen van het sportcomplex en de sportbeleving mogelijk maken;
  • veilig zijn voor alle gebruikers en bezoekers;
  • toegankelijk voor mensen met functiebeperkingen;
  • duurzaam in de opzet van het gebouw, het materiaalgebruik en in het gebruik;
  • er is goed zicht op de sportvelden;
  • het clubhuis is centraal gelegen met veilige en korte loopafstanden naar alle velden;
  • goede zonligging van de buitenterrassen en de centrale ruimte;
  • de mogelijkheid tot toekomstige uitbreidingen;
  • vriendelijke en gezellige uitstraling;
  • aan de veldzijde van het clubhuis (oost/westzijde) een terras plaatsen met uitstekend (verhoogd) zicht op de velden;
  • BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw), dus lage operationele energiekosten;
  • goede ventilatie;
  • tribune mogelijkheden in combinatie met clubhuis benutten;
  • meerdere buitenkranen voorzien t.b.v. het vullen van bidons (rekening houden met vorst).
Bij het ontwerp dient ook rekening gehouden te worden met het gebruik door derden. Denk hierbij aan een kinderopvang of een crèche, fysiotherapie, bijeenkomsten en evenementen.

Het clubhuis bevat de volgende ruimtes: meterkast, technische ruimte, hal, trap, lift, mindervalide toilet, werkkast, twee spreekruimtes, toiletgroepen, behandelruimte, kleedkamer scheidsrechters, opslag keepersmateriaal, opslag voor ca. honderd keeperstassen, vier heren (eventueel gecombineerde doucheruimtes) en vier dames kleedkamers (eventueel gecombineerde doucheruimtes), garderobe, opslag kinderdagverblijf, patchkast, woonkamer (bar gedeelte), bar, keuken, magazijn, koelcel, opslag tractor en opslag trainingsmateriaal.
 
DigiShadow