Van ‘gedwongen huwelijk’ tot Landgoed Adrichem

Donderdag 16-7
 
Het lijkt een enorme politieke hobbel; het aanleggen van een hockeyveld op de vijver bij Sporthal Beverwijk. De indruk dat de gemeente hierdoor extra op kosten wordt gejaagd is echter onjuist. ,,Voor het project Landgoed Adrichem zijn de benodigde budgetten voor alle fases opgenomen in de meerjarenraming van de gemeente’’, zegt wethouder Haydar Erol daarover. ,,Het project Landgoed Adrichem wordt gerealiseerd binnen de door de raad gestelde financiële kaders.’’
 
Daarnaast heeft de gemeenteraad – om vertraging te voorkomen – bepaald dat de invulling van het huidige Overboscomplex, na het gereed komen van Landgoed Adrichem apart moet worden behandeld. Nu al lopen de meningen sterk uiteen of het huidige clubhuis en de velden 1 en 2 plaats moeten maken voor een park, voor woningbouw of voor een beetje van allebei. Erol gaf eerder al aan dat er voor het realiseren van Landgoed Adrichem geen ‘kostendrager’ binnen het project nodig is.
 
Nu de leden van de hockeyclub besloten hebben over de aankoop van Podium 104 en de bouw van een nieuw clubhuis langs het nieuwe vierde veld, lijkt de verhuizing van BHC Overbos dichterbij dan ooit.
 
Geschiedenis
Tijdens het vijfde lustrumfeest van onze hockeyclub, in oktober 2016, refereerde wethouder Erol naar het ‘gedwongen huwelijk’ van Eechtrop en Scheybeeck waaruit BHC Overbos in 1991 ontstond. De clubs fuseerden immers omdat de gemeente de velden van Scheybeeck tot bedrijfsterrein wilde ontwikkelen.
 
Een dikke tien jaar na het sluiten van dat huwelijk voerde BHC Overbos de noodzaak van aanleg van een vierde veld aan. De gemeente en de club sloten in 2002 een intentieovereenkomst: Beverwijk zou de aanleg van een vierde veld onderzoeken, met behoud van de landschappelijke waarden van de omgeving.
 
Bureau Oranjewoud deed onderzoek en dat was glashelder. Een nieuw veld naast de bestaande velden kwam als beste optie uit de bus. Ook al zou dat ten koste gaan van een stukje Park Overbos. Andere opties (een veld op het Wronkibos of een veld bij het Kennemer College) vielen direct af.
 
Het onderzoek sterft een stille dood. In 2006 verbrak het college van burgemeester en wethouders eenzijdig de intentieovereenkomst met de hockeyclub. Toenmalig voorzitter Kees Hamann kon het niet accepteren en benadrukte dat de claim van Overbos op een vierde veld springlevend bleef.
 
In 2014 deed BHC Overbos opnieuw de aanvraag voor de aanleg van een vierde veld om door te kunnen groeien. Opnieuw zetten omwonenden, hondenbezitters en vrijwilligers van Park Overbos de hakken in het zand. In de politiek ontstaat het idee om een vierde hockeyveld aan te leggen naast de skatebaan, ten koste van veldcapaciteit van voetbalclub DEM. In de Beverwijkse politiek is er verdeeldheid. Sommige partijen willen het liefst sec een vierde hockeyveld op het terrein van DEM.
 
Een hoofdveld op deze afstand van het bestaande clubhuis is geen optie voor Overbos. En het capaciteit verlies bij DEM is de voetballers een doorn in het oog. Daarom steken DEM, Kennemers en BHC Overbos de koppen bij elkaar en zetten de eerste stappen naar een gezamenlijk gedragen visie op de ontwikkeling van sportpark Landgoed Adrichem. 
 
Dit is later de basis voor het vervolgonderzoek dat de gemeente laat uitvoeren door bureau Sport en Ruimte. Het levert meerdere scenario’s op. Voor BHC Overbos betekent dit dat er uiteindelijk vier velden op een rij zullen liggen, met midden daartussenin het nieuwe clubhuis. De club beschikt dan over twee watervelden en twee velden met zand ingestrooid kunstgras.
 
DigiShadow