Jeugd Box
Welkom op de informatiepagina voor jeugdleden van BHC Overbos
Bij BHC Overbos is het een feestje om te mogen hockeyen. Onze jeugd kan zich lekker uitleven in de wedstrijden en trainingen en ouders/verzorgers (verder alleen "ouders" genoemd) vermaken zich langs de lijn, drinken samen een drankje, netwerken, noem maar op. Dat kan allemaal bij onze club. Maar er komt veel bij kijken om het voor de jeugd mogelijk te maken om te kunnen hockeyen. Hieronder valt te lezen hoe het een en ander reilt en zeilt binnen onze vereniging, wat BHC Overbos heeft te bieden en wat de verwachte bijdrage is van spelers en ouders. Voor bekenden maar ook de nieuwkomers op hockeygebied zetten we een aantal zaken op een rijtje. Ouders wordt bij aanmelding van het kind gevraagd om aan te geven welke vrijwilligerstaken zij kunnen vervullen. Natuurlijk kan elke ouder ook de commissies zelf benaderen om een eenmalige activiteit te organiseren of deel te nemen aan een commissie. Bij BHC Overbos doen we het samen!
Wat mag u of uw kind van de club verwachten?
Onze voornaamste doelstelling is dat alle kinderen met plezier hockeyen in een veilige omgeving, onafhankelijk van het niveau waarop zij spelen. Jongens en meisjes volgen daarbij dezelfde weg, waarmee ook een deel van hun sociale leven zich op BHC Overbos afspeelt.
De jeugdleiding van BHC Overbos is zich er van bewust dat veel kinderen behoorlijk individualistisch opgroeien, met name door televisie, video en de computer. Hockey kan een verrijking van de opvoeding vormen. Door het trainen en spelen in teamverband leren kinderen samen te werken om met elkaar een doel te bereiken.
BHC Overbos biedt ook hockey aan voor kinderen met een lichamelijke beperking. G-hockey is bedoeld voor jongeren/mensen vanaf 8 jaar die niet rolstoelafhankelijk zijn, waarbij de beperking (verstandelijk en/of lichamelijk) van dien aard is, dat zij cognitief en sociaal emotioneel niet mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten binnen het reguliere hockey. Lees voor meer informatie op de website onder
G-Hockey.
Leden van BHC Overbos mogen verwachten dat de bestuurders, trainers, coaches en alle overige vrijwilligers zich inzetten om een ‘gezond en sportief’ beleid te voeren, waarbij uitgangspunten van Sportiviteit en Respect worden geborgd.
Kortom, bij BHC Overbos wordt hockey op elk niveau mogelijk gemaakt en willen we een schone, veilige omgeving bieden waar al onze leden van jongste jeugd tot en met de ouderen (en bezoekers) zich thuis voelen.
Om de contributie ‘betaalbaar’ te houden draait BHC Overbos zoals iedere club op de inzet van vrijwilligers. Om alle activiteiten in goede banen te leiden zijn op dagelijkse basis vele vrijwilligers achter de schermen of op het complex bezig met het organisatie en planning.
Met de informatie op dit gedeelte van de website hopen we leden en ouders van leden op weg te helpen over hoe we zijn georganiseerd als club, teams, trainingen, opleidingen, en andere activiteiten binnen de jeugd.
Het boekje
Welkom op het hockeyveld (uitgegeven door de KNHB) helpt je op weg naar de eerste stappen op het hockeyveld te zetten en zie je hoe leuk het is om als ouder betrokken te zijn bij de sport van je kind.
Deze pagina bevat een sectie met informatie voor ouders, een sectie met informatie voor spelers en een sectie met algemene informatie. Via onderstaand overzicht kun je direct naar een bepaald onderwerp gaan.
Om contact met een
Functionaris of
Commissie op te nemen kan het
contactformulier worden gebruikt. Selecteer bij "Kies functie of commissie" de functionaris of commissie waar een bericht aan gestuurd moet worden.
Ouders
Wat verwacht de club van ouders?
Voor de coaches doet de club een beroep op de ouders. Meestal krijgt de technische commissie niet voldoende aanmeldingen van ouders die een team willen coachen. In dat geval gaat technische commissie en categorieleiding jeugd op zoek naar coaches. Voorkeur gaat uit naar coaches die speelervaring hebben. Per team mogen zich maximaal twee coaches aanmelden. Van coaches mag verwacht worden dat ze spelinzicht hebben, met plezier positief coachen, teambuilding promoten, oefenwedstrijden regelen, invallers regelen, iedere wedstrijd wedstrijdformulier digitaal invullen en de coachavond bezoeken aan het begin van het seizoen. Coaches met weinig ervaring kunnen zich verdiepen in het coachboekje (voor E, D, C, B, en A) beschikbaar in de Coach Corner op de website. Daarnaast biedt BHC Overbos een aantal scholingen aan. Ook hiervoor staat informatie in de Coach Corner.
Elk team heeft een manager(s). De manager ondersteunt de coach bij het verzorgen van een aantal zaken zoals ontvangst bezoekend team, contact andere ouders binnen het team, invullen digitaal wedstrijdformulier, teambuilding promoten, invallers regelen. Indien er geen coach beschikbaar is zal de manager zich verdiepen in wat basiskennis van het coachen en kan zich verdiepen in het coachboekje (voor E, D, C, B, en A) beschikbaar in de Coach Corner op de website. Ook zijn er een aantal instructie-avonden voor managers. Bezoek voor meer informatie de Coach Corner op de website.
In de winterperiode wordt door BHC Overbos voor de jeugd geen veldhockey aangeboden en gaan we de zaal in. We proberen voor zoveel mogelijk teams zaalhockey te regelen. Voor de E/F jeugd zijn er zaalclinics.
Van de teams die gaan zaalhockeyen, wordt aan de ouders gevraagd om zaaldienst te doen. De belangrijkste taken van de zaalwacht zijn het ontvangen van de teams, het bijhouden van tijd en score en het invoeren van de uitslag op de laptop. Indien uit ieder team minimaal twee ouders in de poule van zaalwachten willen meedraaien, dan kunnen de wedstrijddagen over een grote groep verdeeld worden. Voor de zaaldienst organiseren we een informatieavond. Op deze avond maken we ook samen het rooster. Ouders houden dus altijd zelf de regie over hun beschikbaarheid. Uitgangspunt is dat ouders zaaldienst hebben op een speeldag van hun eigen kind.
Vanuit de Zaalhockeycommissie wordt het team verplicht gesteld twee scheidsrechters aan te leveren, die de wedstrijden van hun kind fluiten. Ouders die al een scheidrechterkaart hebben kunnen worden aangemeld, voor ouders die graag een cursus willen volgen, zal BHC Overbos deze verzorgen.
Om uitwedstrijden te kunnen spelen, worden ouders geacht te rijden. Het rijschema wordt door de
Vervoersdienst gemaakt. Als ouders niet kunnen, moeten ze onderling ruilen. Coaches met een rijbewijs rouleren mee in de rijbeurten van hun team. Er gelden beperkte vrijstellingen voor de vervoersdiensten, zie de pagina
Vervoersdienst en bardienst voor meer informatie.
Ouders/verzorgers van jeugdleden worden per spelend kind gemiddeld één keer per seizoen ingedeeld in een bardienst van 2 uur rondom/tijdens een thuiswedstrijd. Tijdens de bardienst zijn barcoördinatoren aanwezig die helpen om de bardienst goed te laten verlopen en uitleg te geven over de activiteiten achter de bar.
Indelingen voor de bardienst worden uiterlijk 5 dagen voor de bardienst gemeld op de e-mailadressen die in het profiel van de jeugdleden staan (meerdere mogelijk). Bij verhindering dient binnen het team voor vervanging te worden gezorgd; vervanging dient bij voorkeur uiterlijk 2 dagen voor de wedstrijd te worden doorgegeven aan de Barcommissie, zodat het schema kan worden aangepast.
De wedstrijdtafel in het clubhuis zorgt voor de ontvangst van de tegenstander, legt uit waar en hoe laat de teams spelen, geven eventuele verder instructies. Tevens ontvangen ze de scheidsrechters en geven de benodigde instructie. Op zaterdagochtend van 8.30-9.30 uur ondersteunen ouders van een O8/O9/O10 team bij de wedstrijdtafel. Het team ontvangt een mail en twee ouders zullen dan ondersteunen bij de wedstrijdtafel, die door een commissielid wordt bemand. Vanaf 9.30-10.30 uur nemen de ouders van de O12-jeugd het over. Van 10.30-11.30 uur nemen de ouders van de O14-jeugd het over.
Meedoen!
Welke bijdrage levert een jeugdlid?
Vanaf de O16-jeugd gaan alle spelers een scheidsrechtercursus volgen. Eerstejaars O16 krijgen via de mail van de Arbitragecommissie een oproep voor de scheidsrechtercursus. Deze duurt drie avonden, inclusief examen. Na het behalen van het scheidsrechtersdiploma worden spelers ingedeeld door Arbitragecommissie. Niet fluiten, is niet spelen. Haalt een speler zijn/haar diploma niet, dan moet hij/zij deze over doen.
De Arbitragecommissie wijst de wedstrijden aan dat een team moet fluiten. Daar krijgt het team een mail over en het staat in het wedstrijdprogramma op de site en in de App. Als iemand niet komt opdagen bij het fluiten, dupeert hij/zij daarmee ook zijn/haar team. De betreffende speler zal tijdens zijn of haar eerstvolgende thuiswedstrijd moeten fluiten bij een andere wedstrijd. Spreek dit en hoe ook vervanging regelen dus binnen het team goed door aan het begin van het seizoen!
Vanaf de O14-jeugd (tweedejaars) is het al mogelijk om training te geven. Spelers kunnen zich opgeven bij de Technisch Manager. Deze stuurt een uitnodiging aan het begin van het seizoen. Spelers krijgen instructies en een cursusavond. En op het veld zijn er trainers/veldcoördinatoren om te helpen bij de training. Het is zeer leerzaam en leuk en de jeugd verdient er ook nog een leuk zakcentje mee! Ouders met veel hockeyervaring zijn natuurlijk ook welkom om training te geven. Bespreek dit met de Technisch Manager.
Je jeugdhockeyloopbaan, hoe gaat dat in zijn werk?
Waar begint een speler en waar eindigt een speler in de jeugdafdeling? Als je van onderaf instroomt op 5/6-jarige leeftijd (peildatum leeftijd is 1 oktober conform richtlijn KNHB) begin je als trainingslid en krijg je een uur training op zondagochtend. Een uitgebreide beschrijving van de eerste jaren (tot 10 jaar) vindt u bij de jongste jeugd. De wedstrijden speel je op zaterdag tegen andere clubs. Afwisselend speel je uit en thuis. Oh ja, soms spelen we bij onvoldoende aantallen in de O8-categorie met gemengde teams. Via de O9 en O10 ga je naar de O12 en O14 en sluit je de periode bij de jongste jeugd af. Vanaf de O14 ben je jeugdspeler in een 11-tal en speel je op een heel veld. De wedstrijden zijn op zaterdag op willekeurige tijden. De trainingen op willekeurige middagen en avonden.
Even een overzicht:
Categorie |
Leeftijd |
Spelers |
Veld |
Speeltijd |
Training |
Opmerkingen |
O18-jeugd |
16-17 |
12-16 |
1/1 |
4x 17,5 |
2x 60 min |
|
O16-jeugd |
14-15 |
12-16 |
1/1 |
4x 17,5 |
2x 60 min |
|
O14-jeugd |
12-13 |
12-16 |
1/1 |
4x 17,5 |
2x 60 min |
|
O12-jeugd |
10-11 |
12-16 |
1/1 |
4x 17,5 |
2x 60 min |
|
Lijn/opleiding |
|
2x 90 min |
O18-1, O16-1, O14-1, O12-1, O12-2 |
O10-jeugd |
9 |
8-11 |
1/2 |
2x 30 |
|
|
O9-jeugd |
8 |
8 |
1/4 |
2x 20 |
|
|
O8-jeugd |
7 |
8 |
1/8 |
2x 15 |
|
Mixteams mogelijk |
Puppies |
6 |
x |
|
Training |
1x 45 min |
O8-stage na winterstop |
Kabouters |
5 |
x |
|
Training |
1x 45 min |
|
Na je 18de mag je naar de senioren en die spelen op zondag. Er is ook nog een tussencategorie van 18-25 jarigen, jong-senioren genaamd, waarbij de KNHB een aparte competitie mogelijk maakt.
Vanaf de O8 wordt er competitie gespeeld. De KNHB zorgt voor de competitie-indeling van de wedstrijden. Dit doen zij op basis van de standen in de herfst- en voorjaarscompetitie en natuurlijk de input van onze vereniging, in dit geval de mini- en jeugdcommissie die ieder seizoen opnieuw de teams doorgeven. Bij de jeugd is er sprake van topklasse, subtopklasse, eerste, tweede, derde en vierde klasse. In de topklasse speel je landelijk.
Lijnteams bij Overbos zijn de 1e teams binnen een bepaalde categorie. Aanvullend kan het zijn dat er opleidingsteams binnen een categorie bestaan. De lijn- en opleidingsteams worden gevormd op basis van een selectie gedurende het gehele seizoen. Spelers worden gevolgd door trainers, coaches en het technisch kader van de jeugd en er vindt regelmatig overleg plaats over de stand van zaken en vorderingen. De indeling voor deze teams vindt plaats aan het einde van elke seizoen.
Met breedtehockey bedoelen we de teams vanaf de tweede teams. De categorieleiding van de jeugd verzorgt de teamindeling voor de breedteteams. Voor de breedteteams wordt gestreefd naar een goede balans binnen alle elftallen, zodat er op ieder niveau een goede balans ontstaat tussen prestatie, ontwikkeling en plezier. Daarbij wordt gekeken naar de sterkte van de individuele spelers, het team als geheel en de vermoedelijke poule-indeling voor het komende seizoen.
De teamindeling vindt plaats op basis van de input van coaches, trainers, en de technische commissie. Daarbij worden in ieder geval de volgende zaken in acht genomen:
- Aan de coaches en trainers wordt gevraagd 2x per seizoen (november en april) een beoordelingsformulier in te vullen;
- Waarneming en tussentijdse beoordeling van spelers tijdens wedstrijden en trainingen door technisch kader en categorieleiding jeugd. Ook inzet en aanwezigheidspercentage tijdens trainingen en wedstrijden kunnen een belangrijke rol spelen bij de indeling;
- Bij aanvang van het seizoen vindt er een gesprek plaats tussen categorieleiding, coach en trainer om kennis te maken en de doelstellingen voor het seizoen te bespreken.
- Halverwege het seizoen (in de winterstop) is er met de coaches een 10-minuten gesprek.
- De keepers worden beoordeeld door coaches en trainers, maar ook door de keeperschool;
- Indien mogelijk goede verhouding 1e en 2e jaars;
- Zoveel mogelijk gelijkgestemden op basis van houding/motivatie;
- Spelers in de breedteteams worden binnen dezelfde lijn niet automatisch opgeschoven naar een hoger team (O14-3 -> O12-3). Omdat in sommige lijnen extra teams komen, is het mogelijk dat een speler een team lager komt dan het jaar ervoor;
- We proberen om de laagste teams zo gelijkwaardig mogelijk in te delen;
- Op grond van al deze factoren worden de teams samengesteld. Er wordt gestreefd naar 14/15 spelers per team.
- De teams die in de subtop en 1e en 2e klasse gaan spelen, worden uitsluitend op basis van sterkte ingedeeld.
- Bij teams in lagere klassen wordt ook rekening gehouden met sociale factoren.
- Tijdens het seizoen vinden er in principe geen wijzigingen meer plaats binnen de teams.
- Voor de breedtesport teams is plezier een zeer belangrijke factor naast de sportieve aspiraties.
Ieder team heeft de mogelijkheid om twee keer per week te trainen tijdens trainingen van minimaal tweemaal 1 uur. Als jouw team een tweede training wil dan kan de coach dit aanvragen bij de trainingscoördinator. Deze training is maximaal 1 uur en er moet voldoende deelname zijn. Het team dient zelf voor een trainer te zorgen, de club betaalt deze training.
Voor alle vragen en opmerkingen over trainers en trainingen kun je terecht bij de Technisch Manager.
Het trainingsschema voor jouw team vind je in de agenda in de Overbos-app en in het activiteitenoverzicht en de kalender in LISATeam. Voor andere teams kun je het trainingsschema in de Overbos-app zien (Club -> Info -> Trainingschema) en ook in LISATeam (per dag: Club -> Trainingsschema, per team: Club -> Teams -> <selecteer team> -> Trainingsschema).
Algemene informatie
LISA is het administratie- en informatiesysteem waarin alle leden en teams geregistreerd staan. Ouders en spelers kunnen zelf inloggen in de Overbos-app en in
LISATeam (zie rechtsboven op voorpagina van de website). Je logt in met je lidnummer en wachtwoord. Je lidnummer staat vermeld in het welkomstbericht dat je na inschrijving hebt ontvangen, staat op je lidmaatschapsfactuur en/of wordt door de ledenadministratie verstrekt. Wachtwoord kwijt? Via LISATeam en de Overbos-app kun je zelf een nieuwe aanmaken. In LISATeam en de Overbos-app kun je ook eenvoudig je mailadressen en telefoonnummers aanpassen. Adreswijzigingen graag via de
Ledenadministratie.
Vanzelfsprekend dat het voor de communicatie het belangrijk is dat jullie gegevens up-to-date zijn!
De Overbos-app is het belangrijkste communicatiemiddel van de club. De app is te downloaden op je mobiel of tablet via de
App Store en
Google Play. In de Overbos-app vind je behalve het laatste nieuws ook jouw team met onder andere de wedstrijden, trainingen, rijschema en standen.
Ons clubtenue bestaat uit een donkerblauw shirt met bordeauxrode horizontale streep 1 effen mouw en bovenzijde donkerblauwe broek/rok bordeauxrode kousen met bovenaan blauwe horizontale strepen.
Spelers zijn door de KNHB verplicht om scheenbeschermers en een bitje (voor mondbescherming) te dragen.
De opleiding van onze trainers vindt intern plaats en wordt verzorgd door de technisch manager door middel van workshops en in de dagelijkse praktijk op het veld. Daarnaast bieden we regelmatig een officiële KNHB-cursus aan, welke door leden op basis van inschrijving is te volgen. Op de
Trainer Corner zal ook het ondersteunende videomateriaal voor trainers worden geplaatst. De oefeningen op video vastgelegd zijn een goede basis en dienen als richtlijn voor de trainers.
Middels een eigen keeperschool verzorgen we de opleiding van onze keepers, met diverse clinics, waaronder een pre seasonal clinic begin september. De keeperschool zorgt ervoor dat ieder team bij aanvang van het seizoen een keeperuitrusting krijgt. Na het seizoen levert het team de keeperuitrusting weer in. Deze wordt dan nagekeken, gerepareerd etc. Zie
Keeper Corner voor meer informatie.
Middels de Coach Corner verzorgen we de opleiding van coaches en managers, met diverse clinics, waaronder een pre seasonal clinic begin september. Zie
Coach Corner voor meer informatie.
Middels de Manager Coach Corner verzorgen we de opleiding van managers, met diverse clinics, waaronder een pre=seasonal clinic begin september. Zie
Manager Corner voor meer informatie.
Op onze website is er natuurlijk ook volop informatie te vinden over onze vereniging. Onder meer bij
De club. Daarnaast is er ook een pagina met antwoorden op veel gestelde vragen, deze vind je via het menu Contact ->
FAQ.
Ouders of spelers die graag een seizoen willen coachen of iets anders willen doen voor de club kunnen dit doorgeven aan de categorieleiding (TC O18/O16 jeugd, TC O14 jeugd, TC O12 jeugd, TC O10/O9 jeugd, TC O8 jeugd, TC jongste jeugd).
We vertrouwen op ieders medewerking en bedanken alvast voor de bijdrage aan onze vereniging! We hopen tevens dat we op deze manier een nieuwe groep vrijwilligers bereiken die wellicht in de (nabije) toekomst meer betrokken willen worden bij een commissie.
Voor ouders die graag beter willen kennismaken met het hockey worden er spelregelavonden georganiseerd. Ook is er de mogelijkheid voor ouders om hun scheidsrechterskaart te halen. Dit is nodig om de grote hoeveelheid wedstrijden op zaterdag te fluiten. Voor ouders waarvan de kinderen net starten, wordt er door de minicommissie aan het begin van het seizoen een algemene informatiebijeenkomst gehouden.