Zaalhockey
De afgelopen jaren heeft het zaalhockey bij BHC Overbos een enorme groei doorgemaakt. Zaalhockey is een leuke afwisseling in de winter en ook zeer leerzaam. De handelingssnelheid, techniek en tactiek gaan in deze periode enorm vooruit en dit kan dan weer op het veld gebruikt worden. Er wordt ook wel gezegd dat zaalhockey de beste voorbereiding op de 2e seizoenshelft is.
De zaalhockeycommissie regelt alles omtrent de zaaltrainingen en -competitie en is onderverdeeld in een groep die zich richt op de jeugd en een groep die zich richt op de senioren.
Wedstrijden
Het zaalhockeyseizoen loopt van december tot februari en start meestal in de eerste week van december. De jeugdteams kunnen op zaterdag of zondag worden ingedeeld om de wedstrijden te spelen. De senioren spelen op zondag. Ieder team speelt ongeveer 5 weekenden en per keer worden er 2 wedstrijden gespeeld. Elk team wordt ook ingedeeld om zaaldienst te draaien. Het wedstrijdschema en de indeling m.b.t. zaaldienst worden in november bekend gemaakt.
Trainingen
Alle jeugdteams trainen een aantal keer in de zaal. Het trainingsschema wordt voor de start van het zaalseizoen bekend gemaakt. Teams kunnen indien ze dit wensen meer trainen, dit dient echter zelf geregeld en betaald te worden. Jeugdteams kunnen onderling ook trainingen ruilen, dit dient wel doorgegeven te worden aan de zaalhockeycommissie. Het streven is om de lijnteams 7 keer te laten trainen en de breedteteams 5 keer (afhankelijk van beschikbaarheid in de zaal).
Senioren dienen zelf hun trainingsuren te regelen en te betalen.
Informatie trainers en coaches
Voor alle trainers en coaches en geïnteresseerde ouders wordt een informatieavond gehouden waarin alle zaken rondom zaalhockey worden besproken. Het eerste deel van de presentatie gaat over de organisatie, trainingen, digitale wedstrijdformulier (DWF), zaaldienst etc. Het tweede deel gaat over techniek en tactiek bij zaalhockey. Op deze avond worden ook de materialen (zaalhockeyballen en zaalhoezen) uitgereikt aan de coaches. Let op! Deze spullen zijn te leen en dienen aan het einde van het zaalseizoen weer ingeleverd te worden.
Scheidsrechters
Elk team dient zelf scheidsrechters te regelen voor de wedstrijden. Bij aanmelding van het team bij de zaalcommissie moet worden aangegeven wie de wedstrijden gedurende de zaalcompetitie zal gaan fluiten. Iedereen met een geldige scheidsrechterskaart kan fluiten in de zaal. De arbitragecommissie biedt elk seizoen de mogelijkheid om iedereen die geen kaart heeft deze te laten halen, hiervoor is geen hockeyervaring vereist.
Iedereen die een scheidsrechterskaart heeft behaald heeft ook de regels van het zaalhockey geleerd. Het kan zijn dat het geheugen even opgefrist dient te worden of dat je helemaal up-to-date wil zijn voor het zaalseizoen.Dan organiseert de arbitragecommissie voor alle scheidsrechters een avond waar de zaalregels nogmaals worden uitgelegd en waar je al jouw vragen over arbitrage kunt stellen. Datum wordt via de website bekend gemaakt.
Iedereen die een scheidsrechterskaart heeft behaald, heeft ook de regels van het zaalhockey geleerd. Het kan zijn dat het geheugen even opgefrist moet worden of dat je helemaal up-to-date wil zijn voor het zaalseizoen. Dan organiseert de arbitragecommissie voor alle scheidsrechters een avond waar de zaalregels nogmaals worden uitgelegd en waar je al jouw vragen over arbitrage kunt stellen.
Zaalleiding
Elk team heeft minimaal één keer zaaldienst. Tijdens de zaaldienst is het team dat dienst heeft verantwoordelijk voor de zaal. De coach dient 2 personen aan te stellen (ouders/volwassenen) die gedurende de zaaldienst de wedstrijdtafel bemannen. In het overzicht
Districtscompetities Noord-Holland van de KNHB vind je nuttige informatie over hoe je de zaaldienst uitvoert. Naast de zogenoemde
Factsheet zaalleiding staan daar filmpjes over:
- instructies zaalleiding;
- speellocatie;
- wedstrijdverloop.
De teams zijn zelf verantwoordelijk voor het invullen van het digitale wedstrijdformulier. Als zaalleiding zie je er op toe dat het invullen ook daadwerkelijk gebeurt. Bent je binnenkort zaalleider? Bekijk de informatie en de filmpjes en je bent goed voorbereid.
Uitrusting
Voor het spelen van zaalhockey is een zaalstick noodzakelijk (veldsticks zijn niet toegestaan). Zaalschoenen zijn ook nodig, deze mogen geen zwarte zool hebben. Het hebben van een zaalhandschoen wordt sterk aanbevolen! Keepers krijgen daarnaast nog zaalhoezen en plastic gespen. Zie de
Instructie zaalriempjes keepersklompen voor hoe je de riempjes aan legguards en zaalklompen vast maakt.
Contributie
Voor zaalhockey dient een aparte contributie betaald te worden. Voor de contributie verwijzen we je naar de
contributiepagina. Lijnteams betalen een andere contributie dan breedteteams i.v.m. het verschil in trainingsuren. Deze contributie wordt op de gebruikelijke manier geïnd. Senioren betalen per team de contributie van de KNHB.
Aanmelden
Het aanmelden van het team kan door de coach of begeleidend ouder gedaan worden bij de zaalhockeycommissie. De deadline daarvoor wordt in de loop van september gecommuniceerd. Voorwaarden voor aanmelden zijn:
- voldoende aantal spelers (vermeld bij de aanmelding welke spelers er wel en niet mee doen);
- voldoende aantal scheidsrechters.
Indien er spelers zijn van teams die niet mee (willen/kunnen) doen aan zaalhockey, ontvangen de zaalhockeycommissie van hen graag afbericht. Dit zal in de administratie verwerkt worden, zodat er geen contributie wordt geïnd.
Handige links
In onze
zaalhockey playlist vind je korte filmpjes met onder andere uitleg over de hockeystick die je in de zaal gebruikt, het belang van de zaal handschoen, hoe je de zaalhoezen en riempjes gebruikt, waar je de Sportbox kunt vinden, de briefing voor scheidsrechters en tips voor coaches.
Overige informatie:
Voor verdere informatie of vragen die je hebt kun je contact met de Zaalhockeycommissie opnemen. Gebruik daarvoor het
contactformulier en selecteer functie
Zaalhockey jeugd of
Zaalhockey senioren.