Spelregel onder de loep - Waar mag je maskers dragen

Nieuws
Maandag 1-10
 
Keepers, veldspelers met rechten van een keeper en spelers tijdens een strafcorner dragen bescherming in de vorm van een masker. Maar waar mag je dit masker nu eigenlijk dragen. Navraag leert dat iedereen met een ander gebied op de proppen komt. Hoe zit het echt?

Maskers voor bescherming - waar mag je die dragen?

Veldspelers mogen tijdens de strafcorner beschermende kleding dragen zoals een masker een extra beenbescherming maar alleen zolang zij zich BINNEN de cirkel bevindt. Hierbij is het een nieuwe regel dat een vrije slag door een speler met beschermende kleding vanuit de cirkel mag worden gedaan (dus niet erbuiten) maar niet met een zelf pass. Het buiten de cirkel dragen van een masker zou kunnen leiden tot een vrije slag voor de tegenpartij (let op! deze regel wordt zelden consequent toegepast door onbekendheid)

Keepers mogen met hun beschermende kleding alleen binnen de 23 meter aan het spel deelnemen en moeten een masker op tenzij de keeper zelf een strafbal neemt.

Veldspelers met de rechten van een keeper MOGEN een masker dragen binnen de 23 meter en zich over het hele veld bewegen zonder masker. Bij verdedigen van een strafcorner of strafbal moet deze speler een masker op.

Waar vind je dit terug in de spelregels: Artikel 4.2, 10.1 en 10.2 (of 4.5)

 
Arbitrage