Arbitrage en spelregelkennis

De arbitragecommissie heeft als doelstelling het bevorderen van plezier en technische vaardigheden in het hockeyspel door het verhogen van arbitrageniveau en spelregelkennis.Spelregelexamen en scheidsrechterkaart
Meerdere keren per jaar wordt een spelregelexamen georganiseerd waarmee de "scheidsrechterkaart” behaald kan worden. De seniorenteams worden geacht minimaal 7 scheidsrechters op zaterdag te leveren voor het veldseizoen. Bij BHC Overbos wordt vanaf de leeftijd waarop jeugdleden in een B-team spelen verwacht dat zij het scheidsrechterexamen behalen om zelf speelgerechtigd te zijn, conform het advies van de KNHB. Voor het zaalseizoen worden vaak ook ouders en begeleiders opgeleid tot clubscheidsrechter. Een zaalteam wordt ingeschreven als er aantoonbaar voldoende eigen scheidsrechters beschikbaar zijn om te fluiten in de zaal door het team.

Met deze aanpak kunnen alle thuiswedstrijden op het veld en ook de wedstrijden van teams in de zaal van voldoende scheidsrechters worden voorzien.

Opleiding (CS+) en begeleiding
BHC Overbos heeft opleiding en begeleiding van scheidsrechters hoog in het vaandel staan. Zo begeleiden wij zoveel mogelijk de beginnende scheidsrechter tot het niveau waarop zij/hij terecht wil komen. Dit doen wij door tips te geven en dit kan ook worden ondersteund met een headset waardoor directe feedback mogelijk is.

Voor de hogere wedstrijden op de vereniging (selectieteams en hogere senioren wedstrijden tot Dames en Heren 1) wordt door de arbitragecommissie een opleiding gegeven tot Club Scheidsrechter plus (CS+). Je kunt je hiervoor opgeven bij de arbitragecommissie. Wij zorgen ervoor dat je met extra tips en begeleiding de mogelijkheid krijgt om dit diploma te halen dat ook door de hockeybond wordt erkend.

Voor de meest ambitieuze scheidsrechter bestaat ook de mogelijkheid om door te groeien tot bondsscheidsrechter. Meer informatie over CS+ en bondscheidsrechter-opleidingen vind je op de website van de hockeybond in het Kenniscentrum Scheidsrechters.

Informatie-avonden
De arbitragecommissie organiseert informatie-avonden (soms met externe sprekers), verzorgt updates m.b.t. zaalhockey en publiceert nieuwsberichten op de website en de app van BHC Overbos.

Planning
Het niveau van onze scheidsrechters wordt bijgehouden op basis van ervaring zodat we het juiste niveau wedstrijd aan onze scheidsrechters kunnen aanbieden. De planning wordt gemaakt door de arbitragecommissie en regelmatig gepubliceerd op de webpagina en in de app. Toekenningen van wedstrijden aan scheidsrechters wordt ook altijd per mail gecommuniceerd.

Mocht je vragen hebben of mee wilt helpen in de commissie, neem dan contact op door een email te sturen aan [email protected].